Sid Lee Transforms Montreal’s Place Ville Marie – Azure Magazine

Planted in the heart of downtown Montreal, Spot Ville Marie is a mid-century icon. Intended by I.M. Pei and done in 1962, the industrial hub is an emblem of the International Design and style. Alongside a 47-storey economic tower, an elevated general public plaza is designed atop underground retail that kinds component of the metropolis’s expansive underground town. As section of an ongoing re-invention of the complex, style and design firm and inventive company Sid Lee have transformed a previous lender hall into their own dynamic new workspace.

Located beneath Position Ville Marie’s pedestrian plaza, the 7,300-sq.-metre office environment is a semi-subterranean place that spans a adjust in elevation among two downtown streets. With an expansive skylight as the only source of normal illumination, the architects took on the obstacle of creating a gentle-crammed, present-day business while honouring the plaza’s modernist bones.

Sid Lee Architecture Office Biosquare in Montreal architecture exterior

To make the most of an unconventional house, the designers opted for a easy nonetheless dynamic format that attracts pure light from over deep into the multi-amount workspace. Nicknamed the “Biosquare,” a white grid-like construction of staircases —and communal seating — is woven by means of the heart of the house. Accented by lush greenery, the gentle finishes and open up format produce an airy, energetic ambiance in what may possibly otherwise be an enclosed, underground space.

Sid Lee Architecture Biosquare office space interior

Sid Lee revitalized the interior while preserving a lot of the existing infrastructure. For example, peeling back again the carpet disclosed travertine flooring — which was restored to honour the unique inside. In the meantime, the skylights had been similarly stripped and enlarged in get to brighten the place with as considerably all-natural lights as achievable.

Downtown Montreal Place Ville Marie office interior

Re-interpreted as social areas, the stairs that weave by means of the space blur the distinction from just one degree to the following, fostering a unified ambiance in. The unconventional structure also offers occupants overall flexibility to discover new and ingenious methods to benefit from their environment. With no cubicles or assigned offices, Sid Lee staff members can opt for their own functioning environment — regardless of whether that’s a classic desk, a more substantial shared table, a sofa or a café desk.

Downtown Montreal Place Ville Marie office meeting room with black interior and bright lights

To distinction with the shiny white functioning stations, conference rooms acquire on a stark stark black ambiance, build a quiet and immersive setting individual from the communal spaces. In lieu of compensating for the absence of home windows in assembly rooms and private spaces — including the bogs — the designers opted to emphasize the darkness with a luxe, moody ambiance.

Office meeting room with black interior and black marble table

As Sid Lee co-founder Philippe Meunier puts it, the task is an work out in bringing the firm’s “entrepreneurial spirit to downtown Montreal and generating an accessible collaborative hub for the city’s inventive and business communities.”

Place Ville Marie interior office space with white framing

The new workspace also varieties aspect of a bigger transformation of Put Ville Marie and its environment – all led by Sid Lee. Along with a complete renovation of the neighbouring Fairmont Queen Elizabeth Resort, the designers have also sensitively re-formed the plaza that surrounds the office, introducing new plant daily life and greenery even though reworking a parking garage entrance into a public staircase and promenade. As a result of the drastic transformation, the general public square has observed a spike in pedestrian action, introducing a helpful new vitality to what remains a handsome modernist showpiece.

Leave a Reply